Féja Géza: Lombhullás

Féja Géza, író, újságíró, szerkesztő, polgári iskolai tanár

1900. december 19. Léva-Szentjánospuszta - 1978. augusztus 14. Budapest

***

Féja Géza  közel 140 írását tartalmazó kötet a 20. századi magyar irodalom köréből, ciklusokra tagolva.

Előszó: Féja Endre

A fő ciklusok:

Magyar Hellász - mely Féja Géza régebbi írásait foglalja magába - benne Petőfi és legendái; Vallomás a Nyugat-nemzedékről - a reá egykor legnagyobb hatást tett alkotókról beszél, többek közt Ady Endréről, Móricz Zsigmondról, Juhász Gyuláról, Krúdy Gyuláról; Magyar író sorsa - irodalompolitikai írásait is tartalmazza, ill. kortársairól nyújt képet; Lombhullás - élete végén keletkezett tanulmányai olvashatóak.

Idézet a hátsó borítóról:

"Túl a hetvenedik évén, apám többször a hozzá lélekben közel álló, a szintén idős Szabó Pál szavaira emlékezett: "Lombhullás jön." (...) "Az avarra gondoltam, fanyar, feledhetetlen illatára. Az avarra, mit Arany János járt, leveleit olvasta, majd avar lett ő is. Azzá válunk mindannyian, beletaposnak, beleszántanak a földbe, de a füvekben, virágokban, élőfákban ismét feljövünk, megint az égre nézünk, és a világnak üzenünk." - Féja Endre

E kötet Féja Géza 1927 és 1977 között megírt, az egykor a sajtóban közölt, illetve a hagyatékában maradt, eddig még kiadatlan tanulmányait, feljegyzéseit, magnószalagra mondott gondolatait tartalmazza. Az irodalmi élet és az írói sors általános kérdései mellett a magyar irodalom múltjával, kezdeteivel, majd a 19. és a 20. század alkotóival és munkáikkal foglalkozik. Gondolatait fejti ki többek között Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Tömörkény István, Juhász Gyula, Krúdy Gyula, Hatvany Lajos, Szabó Pál, stb. munkásságáról.


A kötet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

***

Fotó: Féja Géza családi hagyatéka

Tördelés és borítótervezés: Szentes-Breitner Dóra

Nyomás és kötészet: Pauker Nyomda, Budapest

ISBN 978-615-81513-4-4

472 oldal, B5, keménytáblás, cérnafűzött

3 430 Ft 4 900 Ft